Новите параполицейски структури, разписани в промените на Закона за местното самоуправление,

...
Новите параполицейски структури, разписани в промените на Закона за местното самоуправление,
Коментари Харесай

МВР да си почива, а кметовете да водят параполицейски групи, предлагат общините

Новите параполицейски структури , написани в промените на Закона за локалното самоуправление, да имат пълномощия да задържат с помощни средства и да се употребяват със специфична отбрана. Тези авангардни идеи са подхвърлени в комисията по вътрешна сигурност по време на полемиките на първо четене.
 Законът за общинските униформени армии беше отсрочен след протест  Министерство на вътрешните работи бойкотира управническата стратегия и дава на общините да му правят работата  Властта призна колапса на Министерство на вътрешните работи и разреши основаването на феодални армии  Усмирителни ризи, въжета и каучукови палки: Армия от държавни чиновници има права за цивилен арести
Както стана ясно, в петък Народното събрание отсрочи противоречивите промени, с които се предлага основаването на формирования по сигурността, изземващи полицейски функционалности. Въпреки че вносителите на концепцията от ГЕРБ и Обединени патриоти пробват да разяснят, че става въпрос за увеличение на пълномощията и на в този момент настоящите инспекторати за повишение на събираемостта на санкциите при нарушение на общински разпореждания, сътрудниците им от Националното съдружие на общините в Република България - главен мотор на измененията в закона, хвърлят от ден на ден въпросителни към тези групи.

На съвещание на вътрешната комисия в Народното събрание на 19 септември  Благой Станчев – парламентарен секретар на НСОРБ доближава връх в концепциите за промени, като предлага новите звена, с изключение на униформи, както е планувано в новите текстове, да имат и помощни средства, с които да реализират задържането на жители.

" Бих Ви предложил да обмислите разновидността дали да не дадем опция за потребление на помощни средства. Такива благоприятни условия имат и горските, и в Закона за рибарството и аквакултурите, нашите хора като обхождат нощем, да не се случва по този начин да ги бият и след една-две години да стигнем до това състояние ", е декларирал Станчев

В същото време ръководителят на вътрешната комисия Цветан Цветанов слага въпроса със специфичната отбрана на тези чиновници, с цел да могат те да свършат работата си:

Имах поради отбраната при извършване на професионалните си отговорности, тъй като знаем, че когато не се види полицейски чиновник, който по закон има и отбрана, сами разбирате, да не изпаднем в друга обстановка, само че това ще е тематика, която ще се дискутира може би в работната група в детайлите, които ще бъдат направени.

В отговор Искрен Веселинов от групата на патриотите в Народното събрание коментира, че тези чиновници ще имат специфична отбрана по силата на Закона за локалното самоуправление, само че не и по Закона за Министерство на вътрешните работи. Именно в този подтекст общините оферират звената по сигурността да употребяват и помощни средства при задържане.

Спорните оферти в закона идват на фона на отрицателната социална реакция на измененията в Закона за частната охранителна активност. Освен основният прокурор и президентът, които нападнаха измененията в Конституционния съд, становище против тях изрекоха и браншовите организации и Върховният административен съд. Основната рецензия против тези промени са, че с тях се дава зелена светлина за изземване на функционалности от Министерство на вътрешните работи. Нещо, което е на път да се случи и със закона за локалната власт.

Не на последно място остават и подозренията за това дали новите звена към общините няма да бъдат употребявани за политически цели. За това загатнаха от Движение за права и свободи в петък:

" А когато се наложи да създадем тези парагрупи, които ще ги ползвате по време на избори, и при ред други обстановки, да пристигна време да разгледаме тези законопроекти тогава ", сподели Рамадан Аталай от парламентарната естрада.

По време на полемиките във вътрешната комисия Тодор Байчев от Българска социалистическа партия слага въпроса дали тези чиновници няма да злоупотребяват с власт, с цел да разчистват стопански територии:

Един подобен чиновник има магазин, конкуренцията му също има магазин, стартира да минава около магазина на конкуренцията и да стопира за погрешно паркиране колите. [...] Затова споделям, че е допустимо чисто хипотетично и теоретично… [...] Казвам, че тази опция за икономическа самодейност, която има при тях, липсва в полицията и надлежно полицията е по-безпристрастна и по-заинтересована. 

Самият факт, че общините признават за това, че звената на Общинска полиция са им скъпи и че готвените промени дават възможност решаване на този проблем, демонстрира, че се търси да се заеме нишата охраната на обществения ред , а не толкоз да контрола по осъществяване на общинските забрани, като да вземем за пример паркирането в тревни площи . В този смисъл приказва и изявлението на Благой Станчев от НСОРБ, който предлага задържане с помощни средства в подтекста на това, че  " общините имат процедура да провеждат защита на собствеността си с нощни патрули " и дава образец със чиновниците на горските стопанства и на организацията по аквакултури:

" Такива благоприятни условия имат и горските, и в Закона за рибарството и аквакултурите, нашите хора като обхождат нощем, да не се случва по този начин да ги бият и след една-две години да стигнем до това състояние.. ", коментира той.

Крайните хрумвания, които се подмятат в най-висшия орган в страната - Народното събрание, кореспондират с подхванатата в последните години политика за " въоръжаване " и предоставяне на повече пълномощия на държавни чиновници. Засилването на репресивния уред към този момент е с размерите на войска - право да арестуват и да постановат физическа мощ с изключение на чиновниците на Министерство на вътрешните работи с полицейски пълномощия имат също и служителите на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Военна полиция и военнослужещи, НСО, ДАНС, чиновниците на митниците и частните охранители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР